Sunday, March 4, 2012

MENAHAN MARAH

Satu daripada latihan bagi mencerdaskan emosi kita adalah menahan kemarahan. Marah adalah sifat manusia. Sebagai makhluk yang lemah, wajar sekiranya sifat marah selalu ada di sepanjang perjalanan hidup kita.


Berawal daripada manusia, kejahatan bersemi. Ia tumbuh subur dalam lubuk hati manusia. Semakin kita membiarkannya, hati kita menjadi semakin keruh. Pendam kemarahan itu dengan sebaik-baiknya. Ingatlah! Menahan kemarahan menjadikan kita lebih kuat.


Perhatikan kata-kata Nabi Muhammad ini,

Bukanlah orang yang kuat itu hebat berkelahi. Tetapi orang yang kuat adalah orang yang mampu menahan dirinya pada saat dia marah.” Hadis Muttafaaqun ‘Alaih.


Begitu besar perhatian Nabi Muhammad, ada terjadi perkara ini. Seorang sahabat nabi datang bertemu beliau, lalu bertanya, “Berilah wasiat kepadaku.” Nabi Muhammad berkata. “Janganlah marah.” Hadis ini direkodkan oleh Bukhari.


Perhatikanlah! Janganlah marah. Singkat, jelas dan berisi. Nasihat Nabi Muhammad itu memberi petanda betapa kuatnya emosi manusia mempengaruhi kehidupannya. Oleh sebab itu, adalah tepat sekiranya nabi memberikan nasihat kepada sahabat itu supaya menahan kemarahan.


Bagaimanakah cara menahan marah yang dapat melembutkan hati dan mencerdaskan emosi? Nabi Muhammad sudah mengajarkan solusi terbaik.

apabila ada diantara kamu marah dalam keadaan berdri, maka sebaiknya dia duduk, sekiranya dia tetap marah, maka baringlah.” Hadis ini direkodkan oleh Ahmad dan Tirmidzi.


Dalam hadis lain, nabi berkata,

Sesungguhnya marah berasal daripad syaitan dan syaitan diciptakan daripada api. Hanya air yang mampu memadamkan api. Maka, apabila ada antara kamu yang marah, hendaklah dia berwuduk.” Hadis ini direkodkan oleh Abu Daud.


Subhanallah, betapa lengkap sunah Nabi Muhammad. Beliau mengajarkan dua cara terbaik memadam marah. Pertama, mengubah posisi tubuh. Kedua, membasahi tubuh dengan sentuhan wuduk.

Apakah faedah di sebalik kedua-dua cara itu? Mari kita teliti bersama.MENGUBAH POSISI TUBUH

Merujuk kepada buku The Learning Revolution, penulis berkongsi penemuan ilmiah perihal kesatuan antara gerak tubuh dengan fikiran. Semakin kita menggerakkan tubuh dengan teratur, seperti mengubah posisi duduk dalam jangka masa yang khusus ataupun berolahraga, semakin banyak oksigen yang mengisi otak kita. Hasilnya, otak semakin segar dan berada dalam keadaan santai.


Sejumlah ilmuwan menyatakan, sikap tubuh yang buruk dapat menghambat aliran normal darah yang membawa oksigen menuju otak. Menjaga posisi supaya kepala segaris dengan tubuh semasa duduk, berdiri dan berjalan dapat membaiki fungsi kognitif secara keseluruhan.


Subhanallah, semua yang diajarkan Nabi Muhammad memberikan manfaat yang luar biasa. Pendapat ilmuwan itu menambah keyakinan kepada kita, semua yang diajarkan nabi memiliki dasar yang kuat dan bukan dongeng belaka.


Thomas Armstrong, seorang peneliti kecerdasan manusia, melalui bukunya 7 Kinds of Smart berkongsi,

Kita sudah mengamati bagaimana tubuh mengungkapkan apa yang ada dalam fikiran. Hal yang sebaliknya juga berlaku. Perubahan halus dalam tubuh dapat berkiblat dahsyat kepad peristiwa mental. Akhir-akhir ini, para pendidik mulai menemukan, sikap tubuh juga adalah unsur penting, baik dalam meningkatkan mahu pun menghambat prestasi akademik murid yang masih muda.


Pengaruh mengubah posisi tubuh semasa marah sudah terjawab secara ilmiah. Apa yang mengejutkan adalah, mengubah posisi tubuh juga dapat menghilangkan mengantuk. Hal ini akan kita bahaskan pada bab cara melembutkan hati melalui kecerdasan fizikal.SENTUHAN WUDUK SEMASA MARAH

Kita perlu mengambil wuduk setiap kali mahu mendirikan solat. Tujuannya adalah bagi membersihkan kotoran-kotoran kecil secara fizikal, malah secara batin juga. Oleh sebab itu, langkah terakhir bagi memadam kemarahan adalah dengan mengambil wuduk.


Apakah yang kita rasakan semasa air menyentuh ubun-ubun? Sejuk dan nikmat, bukan? Apalagi sebelum mengambil wuduk, kita disunatkan menyebut nama Allah.


Tidak menghairankan sekiranya Nabi Muhammad memerintahkan kita segera mengambil wuduk apabila dilanda kemarahan. Biarkan air wuduk membasahi wajah kita. Rasakan kesejukannya. Kemudian, berdoa kepada Allah supaya diberi perlindungan daripada godaan syaitan. Syaitan selalu berusaha mempengaruhi kehidupan kita. Oleh sebab itu, jangan sekali pun bosan meminta perlindungan daripada Allah.


Melalui percikan air wuduk, syaitan menjauhi kita. Mereka tidak mahu berhadapan dengan kita. Apabila kita membiasakan diri dengan berwuduk, dengan izin Allah, emosi kita semakin terkendali dan hati semakin cemerlang.


sumber: buku 'Smart Heart'-"melembutkan hati dengan kecerdasan emosi" oleh Rusdin S. Rauf, m/s 29-31

No comments:

Post a Comment

Popular Posts